piatok , 19 apríla 2024
Home / Recepty / Čo na obed? Chutná inšpirácia na týždeň aj víkend

Čo na obed? Chutná inšpirácia na týždeň aj víkend

V súčasnosti sa čoraz viac z nás uchyľuje k domácej strave a vareniu vo vlastnej kuchyni. Každodenné stravovanie v reštauráciách je pri súčasných vysokých cenách skrátka pre mnohých neúnosné, a tak nám neostáva iné, len oprášiť staré recepty a varešky.

Našťastie, variť si doma je skvelou alternatívou a spôsobom, ako ušetriť a zároveň žiť zdravšie. Stačí siahnuť po dostupných osvedčených surovinách, ktoré nikdy nesklamú.

Zázraky z cibule

Cibuľa je zázrak, vedeli ste? Táto aromatická potravina bola obľúbeným liečivom už v starovekej Číne či Indii a odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Netrvalo dlho a obľúbili si ju aj Európania, a to nielen ako účinný liek proti chrípke, ale aj skvelú pochúťku.

Cibuľa je vďaka svojej prirodzenej obrane proti baktériám spoľahlivým ľudovým prostriedkom proti mnohým chorobám a ťažkostiam. Dokonca aj „plač“, ktorý u nás spustí pri krájaní, lieči! Skutočne, po utrení si zaslzených očí ich zbavíme všetkých nečistôt a nánosov. Áno, áno, cibuľa ničí baktérie na všetkých úrovniach a prinavracia nám silu, odolnosť a zdravie.

Nečudo, že je základom mnohých chutných jedál. Bez orestovania cibuľky na masle či oleji to v kuchyni jednoducho nejde – dá jedlu nezameniteľnú chuť i vôňu a je len veľmi ťažké si bez nej predstaviť prípravu duseného a pečeného mäsa, prípadne zeleninky. A čo polievky? Obľúbená cibuľačka by veru bez poriadnej dávky cibule nebola tým, čím je a prečo ju tak milujeme.

Klasická cibuľová polievka, ako ju poznáme aj dnes, má korene vo Francúzsku, kde sa varila najmä na zahriatie počas zimy. Pre svoju jednoduchú prípravu, lacné ingrediencie a delikátnu chuť sa francúzska cibuľová polievka čoskoro rozšírila ďalej do sveta, pričom v súčasnosti si ju s radosťou varíme aj u nás.

Kto by s prípravou francúzskej cibuľovej polievky stále váhal a odrádzal ho nepríjemný pach cibule, možno ho presvedčia (okrem cenovej dostupnosti) aj zdravotné benefity tejto plodiny. Cibuľa pomáha pri nechutenstve a skleróze, znižuje vysoký krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Polievka z cibule je skrátka nabitá samými prospešnými látkami… a tá chuť!

Mleté mäso pripravené v rúre

Mleté mäso je veľmi univerzálne – možno ho pripraviť na rôzne spôsoby a ťažko nájdeme niekoho, komu by nechutilo. Fašírky na plechu, hamburgery, mäsové knedličky, sekaná či bolonské špagety, to je len zopár obľúbených jedál z mletého mäsa. Mleté mäso máme skrátka radi a je skvelé vedieť si ho pripraviť aj doma.

Pri práci s mletým mäsom dbajte predovšetkým na kvalitu a pôvod produktu. Najlepšie urobíte, ak si po mäsko zájdete k mäsiarovi, kde si vyberiete kus poctivého bravčového alebo hovädzieho mäsa a on vám ho zomelie. Alebo si kvalitné mäso na fašírky pečené v rúre pomeľte sami doma.

Ak si to chcete uľahčiť nákupom už namletého a zabaleného mäsa v supermarkete, pozorne čítajte etikety a všímajte si, koľko percent mäsa výrobok obsahuje. Potom stačí už len nájsť recept na najlepšie fašírky a pustiť sa do toho.

Langoš – sýte a lacné jedlo s tradíciou

Obľúbeným tradičným jedlom, ktoré zasýti a je pomerne lacné, je domáci langoš. Vedeli ste, že táto pochúťka, známa aj ako podplamenník, je pôvodom z Maďarska? Ide o smaženú placku z kysnutého cesta, ktorá sa podáva potretá cesnakom, smotanou, kečupom a posypaným syrom, avšak možnosti sú v podstate neobmedzené, a tak dnes už nie je ničím výnimočným ani recept na langoš so šunkou, lečom, prípadne langoš na sladko.

Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng (po slovensky plameň) a vychádza z pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek nad ohňom. Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo v minulosti chlebové cesto. V súčasnosti sa langoš vypráža na oleji.

Langoše sú okrem Maďarska a Slovenska obľúbenou rýchlou pochúťkou aj v Rumunsku, Srbsku, Česku či Rakúsku.

Návrat k tradičným domácim pochúťkam

Presvedčili sme vás, že variť doma sa skutočne oplatí? Istotne sa zhodneme na tom, že je to zdravšie, chutnejšie a o dosť lacnejšie. Najväčšou výhodou však je, že vo vlastnej kuchyni si najlepšie pripravíte to, na čo máte chuť a tak, ako to máte radi.

Občas však dôjdu nápady a s tým aj ochota niečo dobré si ukuchtiť. Pritom inšpirácií a skvelých receptov – aj na fašírky v rúre či osvedčenú cibuľačku je všade dosť, stačí len vedieť, kde hľadať. Na krasaastyl.sk nájdete zo všetkého trochu – tipy a triky o aktuálnych trendoch v lifestyle, rady o zdraví a množstvo výborných fotoreceptov, ktoré vás istotne prinútia zapnúť sporák.

zdroj: krasaastyl.sk / foto: pixabay

Loading

Komentáre

komentáre