Je to naše tradičné slovenské jedlo… Je výborné. Obľúbené. Jednoduché. Takéto indície môžu patriť naozaj len bryndzovým haluškám! Existujú Slováci, ktorí ich doteraz nevyskúšali. A to je chyba. 🙂 Raz ich ochutnáte a zostanú už vo vašom jedálničku…
SUROVINY NA 6 PORCIÍ:
- 1 kg zemiaky
- 250 g polohrubá múka
- 1 PL soľ
- 250 g bryndza
- 1 kyslá smotana
- 500 g oravská slanina
Ako budeme postupovať?
Očistíme zemiaky a nastrúhame ich na jemno. Ak zemiaky pustia šťavu, nevylievame, pridáme štvrť kila polohrubej múky, lyžicu soli a poriadne premiešame. Priamo z lopárika ich „nahádžeme“ do hrnca s vriacou osolenou vodou. Halušky varíme, až kým nevyplávajú na povrch. Halušky nepreplachujeme, necedíme. Kyslú smotanu zmiešame s bryndzou, po prípade pridáme troška vody, v ktorej sa halušky varili. Následne všetko spolu zmiešame. Prerastenú slaninku opečieme a spolu s výpekom pridáme do halušiek.
Dobrú chuť!