utorok , 29 septembra 2020
Home / Zdravie / Zabudnuté suroviny starých mám: Kyslá kapusta

Zabudnuté suroviny starých mám: Kyslá kapusta

Na tému správnej životosprávy sa vedie mnoho polemík, väčšina výživových poradcov sa však zhoduje, že konzumácia ovocia a zeleniny, samozrejme, v čerstvom stave, je zdraviu najviac prospešná. Niektorí z odborníkov podčiarkujú využívanie produktov z rastlín, ktoré sa dopestujú v prirodzených biotopoch bez použitia podporných prostriedkov, čiže z plodín, ktoré sú v danom prostredí udomácnené, takpovediac spokojné 🙂 , nažívajúce v symbióze s okolitou krajinou v jednom prospešnom celku.

Prinášame vám seriál surovín, ktoré sú pre naše zemepisné šírky typické, prirodzené alebo aklimatizované a ich použitie je overené skúsenosťou generácií našich múdrych starých mám.

Brassica oleracea convar. capitata

Kapusta hlávková obyčajná je dvojročná rastlina z čeľade kapustovité (Brassicaceae). Patrí medzi liečivé rastliny a najstaršie kultivované druhy zeleniny vôbec. Zmienky o kapuste siahajú do čias starovekého Grécka a Ríma, ale jej používanie či pestovanie siaha pravdepodobne ešte hlbšie. Na naše územie sa dostala s príchodom Keltov a Slovania si ju s láskou a najmä veľkou chuťou osvojili. Až do stredoveku sa kapusta konzumovala v čerstvom stave, prípadne sa zvykla na krátke obdobie skladovať. Tatárske nájazdy so sebou priniesli nové zvyky a jazykové novotvary, ovplyvnili dejiny, kultúru a zasiahli aj do kulinárskeho umenia. Práve tatárske kmene sa považujú za praotcov, ktorí na naše územie priniesli kyslú kapustu spracovanú technológiou kvasenia prevzatú z čínskej kultúry.

Kapusta2

Zloženie kyslej kapusty

Kyslá kapusta sa vyznačuje vysokým obsahom vitamínov, predovšetkým vitamínom C (32,5mg/100g), E, provitamínom A, vitamínmi skupiny B a menej známym vitamínom K. Je významným zdrojom vzácnych minerálnych látok a stopových prvkov: sodík (396mg/100g), draslík (180mg/100g), vápnik, síra, horčík, železo, fosfor, jód, chlór a iné… Obsahuje veľa vlákniny, cukry (3,7g/100g), bielkoviny (1,1g/100g) a menší podiel tukov. Kvasená kapusta poskytuje menej cukrov a tukov ako čerstvá kapusta, ale takmer dvojnásobné množstvo vitamínu C. Všetky hodnoty závisia od kvality kvasného substrátu, odrody kapusty, sezóny, od samotného procesu kvasenia a sú do určitej miery pohyblivé.

Liečebný účinok

  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ale aj ostatným vitamínom, patrí kapusta medzi hlavné jedlé suroviny, ktoré sa využívajú na posilnenie prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Na tento známy fakt už pred mnohými rokmi poukazovali prastaré generácie ……….., a to prostredníctvom prísloví: „Od kapusty, chlap tlustý….“, čím nemysleli naberanie na tukoch, keďže kyslá kapusta zohráva podstatnú rolu aj pri chudnutí, ale naberanie na sile. Alebo na odvahe? Ale späť k vitamínu C, ktorý patrí medzi najstaršie ZNÁME antioxidanty na svete. Vitamín C je dôležitý pri syntéze kolagénu, preto zohráva významnú rolu pri hojení rán. Bojuje proti nežiadúcej oxidácii. Johny Bowden vo svojej knihe „Najúčinnejšie liečivá z prírodnej lekárne“ uvádza príklad rozkrojeného jablka, ktoré na vzduchu rýchlo hnedne – dochádza ku oxidácii, čiže ku starnutiu buniek. Po pokvapkaní citrónovou šťavou si jablko zachová svoj pôvodný vzhľad. Aj z tohto dôvodu sa vitamín C spája s dlhovekosťou. Bunky nášho tela sú vystavené pôsobeniu voľných radikálov, proti ktorým bojovne zasahuje vitamín C. Kyselina askorbová okrem iného napomáha pri aktivite bielych krviniek, pomáha udržiavať zdravé srdce a cievy, kde opäť zabraňuje oxidácii, čiže vzniku „zlého“ cholesterolu. Má preukázané účinky na histamín, preto dostatočné množstvo vitamínu C v organizme brzdí alergické a astmatické prejavy.
  • Kapusta a zelenina tmavej zelenej farby (kel, špenát, šalát) obsahujú vysoké množstvo vitamínu K. Názov vitamínu K je odvodený od anglického slova „coagulation“ (zrážanie). Zdrojom vitamínu K sú potraviny alebo baktérie, činnosťou ktorých je vitamín K produktom. Do tela sa môže dostať aj v syntetickej podobe. V tele sa neukladá, je to vitamín, ktorý sa rozpúšťa v tukoch, preto je potrebné ho do organizmu dodávať. Vitamín K má vplyv na zrážanlivosť krvi, vstrebávanie vápnika, chráni pečeň, pôsobí protivírusovo a má vplyv na dlhovekosť organizmu.
  • Vďaka baktériám mliečneho kvasenia (rod Lactobacillus) patrí kyslá kapusta medzi dôležité prírodné probiotiká, pomáha pri trávení, pri vylučovaní, pri detoxikácii tela. Obnovuje, reštartuje a aktivizuje vlastnú črevnú mikroflóru.
  • Má svoje pevné miesto aj v dietologických procedúrach, napomáha odbúravať tuk z tkanív a podporuje chudnutie, má aj močopudné účinky.
  • „Po kapuste, r.. (ritka) pustí… 🙂 “, ďalšie slovenské porekadlo, ktoré napovedá, že účinky kyslej kapusty pri liečbe hemoroidov boli známe už pred mnohými rokmi. Pomáha aj pri hojení vredov žalúdka a dvanástnika.
  • Reguluje množstvo cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov.
  • Vďaka mnohým biologicky aktívnym látkam, vitamínom, stopovým prvkom, enzýmom a baktériám mliečneho kvasenia, ktoré skvasovaním cukru produkujú kyselinu mliečnu, má kyslá kapusta dezinfekčné, protivírusové, protizápalové účinky, patrí medzi významné antioxidanty, a preto sa jej konzumácia odporúča ako prevencia voči mnohým chorobám: nádorové ochorenia, Alzheimerova choroba, srdcovo-cievne ochorenia, skorbut, diabetes aj ako prevencia voči depresiám, keďže jej konzumácia napomáha zlepšovať náladu…

Využitie

Ako liečivo sa kyslá kapusta odporúča predovšetkým v čerstvom stave. Môže sa konzumovať priamo alebo piť v podobe šťavy. Čerstvá kvasená kapusta sa zvykne pridávať do šalátov. Kedysi sa šťava z kyslej kapusty (juška) používala na dochucovanie polievok a omáčok miesto octu alebo kyslej smotany. Aj po tepelnej úprave si zachováva viaceré zo svojich liečivých vlastností, ale do jedálneho lístka by sa mala zaradiť prednostne v čerstvom stave.

Vlastnosti a výživové hodnoty kyslej kapusty závisia od použitia zdravej zeleniny dopestovanej v klasických domácich záhradných podmienkach na úrovne biokvality, ale tiež  od samotného procesu kvasenia, ktoré musí prebiehať bez prístupu vzduchu, aby nedošlo k množeniu nevhodných mikroorganizmov.

zdroj:  Johny Bowden – Najúčinnejšie liečivá z prírodnej lekárne; Dr. Jenó Nagy – Rastliny pre naše zdravie, www.zdravie.sk; www.pbd-online.sk, www.detoxikacia-dieta.com

foto: Pixabay

Uložiť

Uložiť

Komentáre

komentáre