streda , 22 januára 2020
Home / Zdravie / Zabudnuté suroviny starých mám: Kvaka

Zabudnuté suroviny starých mám: Kvaka

Na tému správnej životosprávy sa vedie mnoho polemík, väčšina výživových poradcov sa však zhoduje, že konzumácia ovocia a zeleniny, samozrejme, predovšetkým v čerstvom stave, je zdraviu najviac prospešná. Niektorí z odborníkov podčiarkujú využívanie produktov z rastlín, ktoré sa dopestujú v prirodzených biotopoch bez použitia podporných prostriedkov, čiže z plodín, ktoré sú v danom prostredí udomácnené, takpovediac spokojné, nažívajúce v symbióze s okolitou krajinou v jednom prospešnom celku.

Prinášame vám seriál surovín, ktoré sú pre naše zemepisné šírky typické, prirodzené alebo aklimatizované, a ich použitie je overené skúsenosťou našich starých a prastarých mám.

Brassica napus L. var. napobrassica

Kvaka je zázračná plodina, ktorá kedysi, bez ohľadu na pôvod a hmotné zázemie, tvorila základ výživy človeka.

Kvaka, patriaca do čeľade kapustovité (Brassicacea), je druh koreňovej zeleniny, ktorá svojim vzhľadom a chuťou pripomína okrúhlicu (známa aj pod názvom vodnica). Obidve plodiny sú si veľmi podobné a odlíšiť sa dajú podľa rozdielnych požiadaviek na pestovateľské podmienky. Kvaka uprednostňuje podnebie miernych až chladnejších oblastí, prítomnosť draslíka v pôde a pravidelnú zálievku. Na vlhkú pôdu je precitlivená. Naopak okrúhlica patrí medzi nenáročné plodiny a môže sa pestovať všade, dokonca aj na tienistých miestach. Kvaka znáša veľmi dobre prvé mrazy, preto sa jej zber môže presunúť do neskorších jesenných mesiacov. Kôra buľvy je žltej, bielej, zelenej až ružovkastej farby, dužina má žlté alebo biele sfarbenie a chuť podobnú reďkovke alebo kalerábu, ale je jemnejšia, lahodnejšia. Táto koreňová zelenina je veľmi dobre skladovateľná a nepodlieha drevnateniu.

Zloženie

Kvaka má vysoký obsah vody (90%), preto má dobré využitie v diétnych programoch. Okrem vody obsahuje cukry, bielkoviny, nízky podiel tukov, vysoký podiel vlákniny. Kvaka je hodnotný zdroj vitamínu C, betakaroténu (provitamín A), vitamínov skupiny B, minerálnych prvkov, ako draslík (236 mg/100g jedlého podielu), vápnik (48g/100 g jedlého podielu), sodík, horčík, fosfor, železo, zinok a iné. Obsahuje sírne éterické oleje, silice.

Liečebný účinok kvaky

  • vďaka vysokému obsahu vápnika sa používa pri liečbe osteoporózy a na rýchlejšie hojenie zlomenín;
  • vláknina v kvake napomáha pri tráviacich problémoch, zlepšuje peristaltiku čriev, vyprázdňovanie, čistí črevá;
  • vďaka zdrojom vitamínov, ktoré sa radia medzi silné anitoxidanty (vitamín A, C), má kvaka význam pri upevňovaní a formovaní imunity, má protirakovinové účinky;
  • silice napomáhajú pri vylučovaní žalúdočných štiav a teda pri trávení a odstraňovaní žalúdočných problémov;
  • čistí krv od kyseliny močovej, pôsobí močopudne;
  • účinky kvaky chránia organizmus pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a mozgovými príhodami, vysoký obsah draslíka aj vápnika má vplyv na znižovanie krvného tlaku, draslík sa považuje za srdcový minerál;
  • upravuje pH, na organizmus má zásaditý účinok;
  • kvaka má aj antibakteriálne účinky.

Využitie

„Zdravý ako repa“…, známe to slovenské porekadlo. Rovnaké sa používa u našich západných susedov: „Zdravý jako tuřín!“. Napriek tomu, že kvaka nie je repa a patrí do čeľade kapustovité, je porekadlo na mieste. Písomné zmienky o nej siahajú 4000 rokov dozadu, bola obľúbenou pochúťkou Grékov aj Rimanov a celé stáročia sa považovala za jedlo chudobných. Patrila do jedálneho lístka každého obyčajného človeka, z popredného miesta ju vytlačil až dovoz zemiakov a ich následná adaptácia v našich zemepisných šírkach, neskôr ryža a zvýšená konzumácia cestovín.

Kvaka

Význam kvaky z hľadiska výživy opäť rastie

Kvaka je zaujímavá tým, že sa môže konzumovať v čerstvom aj varenom stave. V čerstvom stave sa používa ako príloha alebo do šalátov, do ktorých sa môžu pridávať aj mladé listy (vňať) kvaky, ktorá je bohatá na betakarotén (provitamín A).

Kvaka je výborná aj vo varenom stave. Betakarotén (karotenoid) sa v tele človeka vstrebáva lepšie z tepelne upravených potravín. Okrem toho vitamín A patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, preto je tuk samotný potrebný na jeho lepšiu využiteľnosť z potravy.

Kvaka sa pripravuje na spôsob pyré, prívarkov a polievok. Používa sa aj do koláčov.

zdroj:  www.pbd-online.sk, Jarmila Mandžuková: Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok  foto: pixabay.com

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre