sobota , 4 apríla 2020
Home / Recepty / Chuťovky / Tipy na vianočné dezerty od Rimky

Tipy na vianočné dezerty od Rimky

Sú tu asi najkrajšie sviatky roka a tomu sa prispôsobuje aj naša kuchyňa.

Škorica aj med

Najčastejšie používanou a s Vianocami spájanou surovinou je asi škorica a med. Nie len vďaka vôni, ale aj atmosfére, ktorú okolo seba vytvárajú.

Tu máte pár rád na skvelé a už na pohľad chutné dezerty, ktoré môžu obohatiť aj váš sviatočný stôl.

Škoricovo – pomarančový cheesecake

Základ:
140 g orieškové cookies/maslové sušienky
90 g masla

Plnka:
500g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
160 g práškového cukru
1 vajce
2 čl vanilkového extraktu
1-2 pl hladkej múky
Pomarančový sirup do krému (množstvo podľa chuti)
2-3 lyžice škorice

Postup:
V mixéri si rozdrvíme sušienky a pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu. Minútku pomixujeme. Suroviny sa nám krásne spoja. Dáme túto zmes na spodok formy (24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie (pozor iba spodok, kraje formy nech sú bez papiera!). Keksíky uťapkáme lyžičkou, aby boli pekne rovnomerne.
Krém pripravíme tak, že všetky suroviny dáme do 1 misky a zmiešame mixérom. Krém by mal byť redší. Nalejeme ho do formy a párkrát pobúchame, aby nám zmizli vzduchové bublinky. Rúru si predhrejeme na 150° – 160° a pečieme cca 35 minút (ale je to individuálne, lebo každá rúra je iná). Odporúčam sledovať okraje a ak tie budú jemne do zlatista upečené a pevné, tak cheesecake je hotový. Vnútri sa môže trochu “želatinovo triasť”, to je v poriadku (stuhne po vychladnutí).
Po dopečení otvorte rúru a nechajte ešte aspoň polhodinku koláč tam, aby nepraskol. Potom necháme vychladnúť na izbovú teplotu a dozdobíme podľa vlastných predstáv.

“Vianočné jabĺčka”

Tak by sme mohli nazvať jablká plnené karamelom, maslom, škoricou a orechami zapečené vo fritéze. Tak ak máte doma tento “zázrak”, odporúčam vyskúšať tieto jablká. Postup je jednoduchý.

Z jabĺk odrežeme vrch, vydlabeme, teda povyberáme jadierka a urobíme miesto pre suroviny, ktoré chceme doň dať. Potom ich jednoducho takto pripravené dáme do fritézy na cca 15 minút pri 170 stupňoch a pochúťka je na svete. 🙂

Škoricové crinkles

Potrebujeme:
200 g múka hladká
2 ks vajce
70 g cukor kryštálový
50 g maslo
1 ČL prášok do pečiva
1 ČL škorica mletá


Na obaľovanie:
cukor kryštálový
cukor práškový


Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odležať aspoň 1 hodinu. Z cesta tvarujeme guličky vo veľkosti vlašského orecha. Guličky obalíme najprv v kryštálovom cukre a následne v práškovom cukre. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 15 minút pri 170 stupňoch.

zdroj: Rimka

To máte tak. Rada píšem, rada premýšľam, rada sa informujem, rada sa zhováram o všetkom možnom… A ešte radšej toto všetko posúvam ďalej. :). A čo je najdôležitejšie pre mňa, napriek tomu, že nie som ešte mamina, chcem ubezpečiť všetky mamičk, ktoré k nám prídu na “návštevu” webu, že sú skvelé a pre svoje deti to najlepšie a že napriek zodpovednosti, ktorá z materstva plynie, netreba zabúdať na humor a nadhľad. Predsa sa jedna matka nescvokne 🙂

Komentáre

komentáre