sobota , 24 októbra 2020
Home / Dieťa / Stravovanie v škôlke. Kto a ako vymýšľa, čo detičky papajú?

Stravovanie v škôlke. Kto a ako vymýšľa, čo detičky papajú?

Aj vás niekedy zaujímalo, kto a ako vymýšľa pre detičky v škôlke jedálny lístok, z čoho musí byť zložený a čo nesmie obsahovať?

Stravovaniu pre deti sme sa v článku o reštauračnom stravovaní pre deti  venovali spolu s pánom  Lukášom Kurejom. Aspoň trošičku si túto tému priblížime teraz z iného pohľadu.

Na pomoc som si pozvala jednu tetu kuchárku zo škôlky, ktorú poznám aj osobne a veľmi ma pár vecí zaujalo 🙂

Nie vždy chutí

Každý sme si v detstve prešli tým, že sme zo škôlky prišli domov znechutení z obeda. Ono vo všeobecnosti platí, že nie každému dieťatku strava v škôlke “sadne” a že každému všetko chutí. Návyky si, samozrejme, nosíme z domu. To, čo máme doma, nemáme v škôlke. A naopak. Prečo je tomu tak? Ťažká otázka. Strava v škôlke je totiž dosť obmedzená. Musí spĺňať nutričné a výživové hodnoty, ktoré stanovuje zákon a tak mnohým pani vedúcim jedální obmedzuje a zväzuje ruky, pretože na trhu nie je stále dosť potravín, ktoré by deti boli ochotné prijať, najmä, ak ich nemajú aj doma. Našťastie, za posledné roky sa aj výber jedál v škôlke dosť obohatil a tak tety kuchárky môžu pracovať na jedlách, ktoré sú veľakrát odlišné, než tie, na ktoré sme boli zvyknutí my.

Čoraz viac sa na tanierikoch objavujú zeleninové jedlá
Čoraz viac sa na tanierikoch objavujú zeleninové jedlá

Žiadne smažené

Základným pravidlom pri výbere jedál pre malé deti je, že jedálniček nesmie obsahovať vyprážané jedlá. Všetko musí byť pripravované na prírodno. Či bravčové, či hovädzie, alebo kuracie mäsko, musia byť pripravené akokoľvek, len nie smažením. Uberá to na zdravých hodnotách jedla a ako všetci vieme, smažené jedlá deťom príliš nepridávajú na zdraví a zdravom fungovaní telíčka.

Je to dnes zdravšie?

Veľmi ma zaujímala otázka, či sa príprava jedál a celkovo jedálničky zmenili za posledné roky. Ako všetko, aj jedlo ide s dobou a tak aj pani kuchárky v škôlke dodržiavajú istý krok s dobou. Teda snažia sa pripravovať viac zeleninky, najnovšie vraj pribúdajú na tanieriky jedlá zo syra a samotný syr pripravený na množstvo spôsobov (tofu, napríklad). Niektoré zabodujú, niektoré nie. Niet sa čomu diviť, každý sme iný, o deťoch to platí tiež.

Niektoré jedlá ostávajú. Klasika je klasika

Najobľúbenejším, samozrejme, jedlom, ostávajú buchty, palacinky a iné dobroty, ktoré pani kuchárky pečú, či varia. To sa nezmenilo, a ruku na srdce, ani nezmení, veď sa poznáme :). Okrem múčnikov na jedálničkoch ostávajú rôzne prívarky, ktoré si deti zamiluvávajú v každom čase. Boduje najmä šošovicový a zemiakový. A čo cestoviny? Špagety vedúúúú.

Každé dieťa si v škôlke nájde to svoje najbľúbenejšie.
Každé dieťa si v škôlke nájde to svoje najbľúbenejšie.

Budúcnosť stravovania?

Tak, či onak, nech je strava v škôlke aká chce, ide s dobou a pravidlami. Deti sú na ňu odkázané väčšinu dňa. Čo bude s ňou v budúcnosti, je ťažko povedať. Tak, ako si v škôlke nájdu deti svoje neobľúbené, určite si nájdu aj obľúbené jedlá. Hlavné je, že im neškodia. A brušká? Tie si postupne zvyknú, takže ak máte nejaká mamička s dieťatkom problém pred nástupom do škôlky, nemusíte sa ničoho báť. Základ je nebudovať v dieťatku odpor k škôlkárskemu jedlu a k pani kuchárkam osobne. Je to smutné, ale aj takí rodičia sa dnes nájdu…

zdroj obrázkov: pixabay

Komentáre

komentáre