streda , 23 október 2019
Home / Recepty / Chutné obedy / Recepty podľa sezóny: Zapekané rybie filé so zázračnou prímesou, kyslou kapustou!

Recepty podľa sezóny: Zapekané rybie filé so zázračnou prímesou, kyslou kapustou!

Ako ďalší zo série ´Recepty podľa sezóny´ vám prinášame recept na zapekané rybie filé na viacero spôsobov, ktorých spoločným menovateľom je všadeprítomná domáca kyslá kapusta s nevyčísliteľným množstvom zázračných vlastností.

Kyslá kapusta je známa svojim vysokým obsahom vitamínu C (dvojnásobne vyšší ako v citróne), ale už menej známa hodnotným obsahom vitamínov skupiny B, E a K, beta-karoténu (provitamín A), minerálnych látok a stopových prvkov (draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, fosfor, flór, síra). V kapuste, ktorá sa na zimné mesiace vo väčšine domácností uskladňuje kvasením, sa nachádzajú baktérie mliečneho kvasenia nevyhnutné na aktiváciu a priebeh chemicko-biologického procesu (kvasenie, fermentácia).

Príprava domácej kyslej kapusty je jednoduchá, ale pracná. Pokrájaná a nasolená kapusta sa nakladá do čistej keramickej, kamennej alebo drevenej nádoby. Usilovným tlačením kapusty sa zo zmesi odstráni prebytočný vzduch. Následne sa celý obsah suda zaťaží kameňom či ťažkou drevenou podložkou a zakryje vrchnákom. Do žliabku kvasnej nádoby nalejeme vodu, ktorá zabezpečí, aby sa do nádoby nedostal vzduch. Natlačením zmesi a udržiavaním stálej hladiny vody v žliabku sa vytvorí  anaeróbne prostredie (bez prístupu vzduchu) nevyhnutné pre aktiváciu a činnosť baktérií mliečneho kvasenia. Baktérie rodu Lactobacillus premieňajú kvasný substrát (cukry) na kyselinu mliečnu, octovú, ale aj na vedľajšie produkty ako CO2. V prípade, že sa do nádoby dostane vzduch, kvasenie pokračuje neželaným smerom. Dochádza k iniciácii hnilobných procesov, ktoré sa prejavujú mäknutím a slizovatením hmoty či tvorbou plesní. Pri domácej výrobe sa k nastrúhanej kapuste pridáva cvikla, jablká, chren, cibuľa, koreniny… Výber surovín závisí od tradičného rodinného receptu, ktorý sa dedí po generáciách.

file-4

V našej domácnosti hlavná kuchárka (mama) dôkladne vymyje sud, ktorý následne dezinfikuje kôprovou vňaťou. Na spodok sudu pridáva hrozno, až potom ostatné ingredencie, ktoré sa korenia po vrstvách. Jednotlivé vrstvy opätovne prekladá kôprovou vňaťou.

Počas prvých 6-9 dní kvasenia by sa teplota prostredia mala pohybovať okolo 20 ˚C. Neskôr je potrebné presunúť nádobu na chladnejšie miesto.

Vďaka kvalitatívne a kvantitatívne vysokému obsahu vitamínov, kyseliny mliečnej a samotným baktériám mliečneho kvasenia sa kapusta radí medzi významné prírodné probiotikum – napomáha pri trávení, vylučovaní, detoxikácii a obnove črevnej mikroflóry. Svojim enzymatickým zložením dopĺňa, do istej miery nahrádza funkcie pankreasu. Z tohto dôvodu je kyslá kapusta výborným pomocníkom pre ľudí so zníženou funkciou tejto žľazy (diabetes). Kyslá, ale aj čerstvá kapusta je významným zdrojom vlákniny. Vitamínovým zložením sa kapusta radí medzi dôležité antioxidanty.

Na zapekané rybie filé s kyslou kapustou potrebujeme:

7 dcl kyslej kapusty

5 – 6 kusov stredne veľkých zemiakov

6 kociek mrazeného rybieho filé (môže byť aj čerstvé)

pochúťkovú smotanu

1 vajce

paradajkový pretlak

soľ

Postup:

  1. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky, vložíme do hrnca s vodou, pridáme soľ a varíme do mäkka. Zo zemiakov scedíme ¾ vody, zvyšok ponecháme v hrnci.
  2. Keď zemiaky vychladnú, pridáme vajce a celý obsah rozmixujeme na zemiakovú kašu.
  3. Na spodok zapekacej misy nalejeme olivový olej, ktorý rozotrieme po okrajoch celej nádoby. Na dno misy rozložíme cca 1,5 cm vysokú vrstvu kyslej kapusty, na ktorú poukladáme kocky rybieho filé.
  4. Kocky mierne posolíme (nemusíme) a potrieme paradajkovým pretlakom.
  5. Ako ďalšiu vrstvu použijeme zemiakovú kašu, ktorú rozotrieme na kocky rybieho filé.
  6. Vrchnú vrstvu, ktorú tvorí zemiaková kaša, potrieme pochúťkovou smotanou a misu vložíme na 30-45 minút do rúry na 200 ˚C. file-3

Poznámky, postrehy, rady:

  • Ak je to možné, používajte domácu kapustu. Pri kúpnych produktoch sa stáva, že proces kvasenia neprebehne vždy správne, dokonca vôbec. Niektorí výrobcovia tiež využívajú tepelnú sterilizáciu alebo chemické konzervovanie.
  • Variácií tohto receptu je niekoľko: namiesto paradajkového pretlaku môžte použiť len vrstvy z pochúťkovej smotany alebo naopak.
  • Vitamín C je citlivý na vysoké teploty, preto si časť kapusty odložte bokom a skonzumujte ju ako predjedlo, prílohu alebo po jedle. Svojmu telu spravíte obrovskú službu. Počas zimných mesiacov pite kapustovú vodu a konzumujte kyslú kapustu pravidelne.
  • Vďaka vysokému obsahu vitamínu K sa konzumácia kyslej kapusty neodporúča pre ľudí s vysokou zrážanlivosťou krvi.
  • Je známe, že okrem kapusty a uhoriek sa konzervačná technika kvasenia používa aj pri druhoch zeleniny, ako uhorky, repa, chrenové listy, tekvica a iné.
  • Zhrnutie: Konzumácia kyslej kapusty pôsobí ako prevencia voči rakovine, srdcovo- cievnym ochoreniam (infarkt, mŕtvica), Alzheimerovej chorobe, skorbutu, depresiám, chronickým zápcham, hemoroidom, žalúdočným vredom, dokonca aj na tlmenie príznakov tzv. poopičných stavov. Kyslá kapusta podporuje detoxikáciu tela a má aj odvodňovacie účinky, významnou mierou sa podieľa na odburávaní tukov z tkanív, preto sa jej účinky využívajú pri chudnutí. Kyslá kapusta vyrovnáva pH organizmu a výraznou mierou posilňuje imunitný systém…

Kyslá kapusta sa považuje za všeliek, vitamínovú bombu a zázračnú potravinu, ktorá by najmä počas zimných mesiacov nemala chýbať na žiadnom jedálnom lístku.

file-2

Prajeme dobrú chuť.

Foto: Slávka P., pixabay.com

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre