piatok , 26 apríl 2019
Home / Recepty / Chutné obedy / Recepty podľa sezóny: Pečené zemiaky s cviklou a cesnakom

Recepty podľa sezóny: Pečené zemiaky s cviklou a cesnakom

Zima sa schyľuje ku svojmu koncu a naše telo si pýta ľahšie pokrmy so zvýšenou dávkou vitamínov. Pečené zemiaky s cviklou a cesnakom poliate smotanou sú pre tento čas ideálne.

Na uvedený recept potrebujeme:

4 – 5 kusov väčších zemiakov

1 veľkú cviklu

6 strúčikov cesnaku

soľ

bylinky na zemiaky ( sušená bazalka, majoránka, petržlenová vňať…)

olivový olej

biely smotanový jogurt alebo smotanu

už naozaj nič iné…..

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. To isté spravíme s cviklou.
  2. Cesnakové strúčiky očistíme a prekrojíme na polovičky.
  3. Do zapekacej misy nalejeme olej a rozotrieme ho po bokoch nádoby. Vložíme do nej kocky zemiakov a cvikly.
  4. Celú zmes osolíme, posypeme bylinkami, koreninami podľa vlastného výberu a a pokvapkáme olejom. Premiešame a posypeme cesnakom.
  5. Podlejeme troškou vody, prikryjeme a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme cca 50- 55 minút na 220 stupňoch.
  6. Keď sú zemiaky s cviklu upečené, servírujeme ich na tanier so smotanou alebo jogurtom.

 

Poznámky, postrehy, rady, chyby:

  • Jedlo polejeme smotanou alebo smotanu/jogurt servírujeme v osobitnej miske, do ktorej si jednotlivé kúsky pečenej zeleniny namáčame. Miesto smotany môžme použiť hustý smotanový jogurt.
  • Odporúčam, aby ste cviklu krájali na o čosi menšie kúsky ako zemiaky.
  • Tento recept robím aj s pridaním kúskov sladkých zemiakov batatov alebo tekvice hokaido, ale skôr na jeseň alebo začiatok zimy.
  • Samotný recept na pečené zemiaky s cviklou je jednoduchý a napriek svojej triviálnosti aj veľmi chutný. Trošku zo súkromia – môj muž tanier zakaždým vyprázdni s pochvalou. Na druhej strane – deťom toto jedlo až tak nevonia, čo bude zjavne spôsobené mojou zimno-cviklovou obsesiou.
  • Zemiaky nasýtia, cvikla jedlu dodá zvláštny šmrnc. Okrem toho je veľmi výživná – aj napriek tepelnej úprave. Má vysoký obsah sacharózy, ale predovšetkým vysoký obsah vody. Má antioxidačné vlastnosti, protizápalové a sedatívne účinky. Obsahuje veľa minerálnych a stopových prvkov, pričom je dôležité spomenúť hlavne vysoký podiel železa a medi…
  • Cvikla má aj laxatívne (preháňacie) účinky, čo sa prejaví v krátkom časovom odstupe po sporiadaní obeda, a to u všetkých členov rodiny 🙂 .
  • Cvikla je ľahko dostupná (skladovateľná) v zimných mesiacoch. Čo viac dodať?

Už viem… Dobrú chuť!

Foto: Slávka Pajunková

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre