nedeľa , 15 december 2019
Home / Recepty / Polievky / Recepty podľa sezóny: Kvaková polievka s ovsenými vločkami

Recepty podľa sezóny: Kvaková polievka s ovsenými vločkami

Prichádza jar a slniečko prebúdza všetko živé okolo nás. Skôr než nám zdravé záhony prinesú čerstvú úrodu, pripravíme si kvakovú polievku s ovsenými vločkami, ktorá je výživná, skvelo chutí, ale predovšetkým… jej príprava je jednoducho jednoduchá 🙂 .

Kvaka patrí medzi koreňovú zeleninu, na konzumáciu ktorej sa používa buľva a mladé listy. Jedná sa o plodinu s vysokým obsahom vitamínov, vlákniny  a minerálnych látok. Do nášho receptu použijeme neskorší kultivar tejto starodávnej zeleniny vyznačujúci sa bielou dužinou a ružovkastou kožou, ktorý má veľmi jemnú až lahodnú chuť.

kvaka

Na kvakovú polievku s ovsenými vločkami potrebujeme:

2 vrchovaté lyžice masla

2 hrste ovsených vločiek

1 väčšiu buľvu kvaky

1 cibuľu

2-3 stredne veľké zemiaky

soľ

majoránku

1 malú lyžičku červenej papriky

2 bobkové listy

petržlenovú vňať

Postup:

  1. Ovsené vločky jemne opečieme na roztopenom masle.
  2. Keď začnú vločky hnednúť, podlejeme ich vodou.
  3. Do hrnca pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky s kvakou.
  4. Pridáme soľ a všetky ostatné koreniny, varíme do zmäknutia.
  5. Na záver môžme polievku ozdobiť – dochutiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Poznámky, postrehy, rady:

  • Do polievky môžte pridať aj inú bielu koreňovú zeleninu, ako petržlen či kaleráb.
  • Maslo dodáva polievkam krémovú chuť a jemnosť, treba však dávať pozor, aby sa nepripálilo.
  • Ovsené vločky polievku zahustia, netreba pridávať múku.
  • Kvaka je unikátna plodina, ktorá sa po tisícročia používala na čerstvý konzum alebo na tepelné spracovanie. Obsahuje antioxidanty (vitamín A a C), minerálne látky (draslík, vápnik, sodík…) a veľa vlákniny. Čerstvá petržlenová vňať poskytne jedlu extra dávku draslíka.
  • Kvaka obsahuje veľa vody, preto je vhodná počas chudnutia. Ovsené vločky sú bohatým zdrojom vlákniny a majú nízky glykemický index – rovnako vhodné v procese chudnutia.
  • Kvaka je výživná aj po uvarení. Je dobrým zdrojom betakaroténu (provitamín A), ktorý ľudské telo zhodnotí lepšie až po tepelnej úprave.

Kvaková polievka s ovsenými vločkami je veľmi výživná, ale predovšetkým nesmierne chutná, preto vám ju vrelo odporúčame…

Foto: Slávka Pajunková, pixabay.com

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre