streda , 23 október 2019
Home / Recepty / Ostatné / Recept na kváskový chlebík tak, ako sa piekol kedysi…

Recept na kváskový chlebík tak, ako sa piekol kedysi…

Kvások sa používa na výrobu pečiva, kde sa na samotnom kvasnom procese zúčastňujú mnohé druhy baktérií mliečneho kvasenia a kvasinky.

Na kváskový chlebík potrebujeme:

– živý kvások

– 2x 3 dcl teplej vody

– 100-150 g ražnej múky na oživenie kvásku

– 600 g múky podľa výberu

– 1 polievkovú lyžicu morskej soli, rascu a iné pochutiny, koreniny, fajnoty 🙂 …

Postup:

Keďže sa mi pôvodný recept zdal príliš zdĺhavý a komplikovaný, zjednodušila som ho do nasledovnej podoby:

  1. Z chladničky si vyberieme kvások. Bežne sa uvádza, že v dobrej, použiteľnej kondícii sa táto živá kultúra dožíva 10-12 dní. O zmienenom údaji som sa presvedčila na vlastnej koži a vďaka vrodenej nedochvíľnosti, za ktorú, samozrejme, nemôžem 🙂 a ktorá v danom prípade trvala niekoľko dní, som o tento vzácny poklad ľahkovážne prišla…  Ako sa kvások uskladňuje a najmä v akej podobe, si vysvetlíme o chvíľu.
  2. Kvások preložíme do väčšej misy, v ktorej budeme všetky suroviny spracovávať na chlebík.
  3. Do nádoby nalejeme cca 3 dcl teplej vody (aspoň 40 stupňov – teplota ako pri kúpaní našich malých pokladov 🙂 ) a rozmiešame. Vznikne riedka hmota, do ktorej pridáme cca 100-150 g ražnej múky. Znova premiešame.
  4. Kašovitú zmes necháme kvasiť 8-10 hodín. Počas tejto doby  môžme pozorovať, ako sa na povrchu tvoria malé bublinky.
  5. Po vykysnutí pridáme do misy múku a vodu – opäť cca 3 dcl. Múku pridávame postupne. Pokiaľ je to možné, cesto na chlebík spracovávame rukou. Po zamiesení cesta, pridáme soľ a koreniny. Keď sa cesto pekne oddeľuje od stien nádoby, premiestnime ho do misy, v ktorej prebehne záverečné kysnutie a v ktorej chlebík poputuje priamo do rúry.
  6. Všetko cesto, ktoré nám ostalo na rukách alebo na kuchynskom náradí, vrátime späť do nádoby, v ktorej sme chlebík miesili. Ak je cesta málo, požičiame si kúsok z kysnúceho chlebíka. Obsah nádoby a steny poprášime hrsťou ražnej múky a pokojne necháme záverečné upratovanie na neskôr.
  7. Všetko, čo z cesta v nádobe ostalo, schránime a preložíme do malej misky, ktorú uložíme do chladničky. Takto sme si vytvorili kvások na ďalšie pečenie.
  8. Chlebík kysne rovnako dlho ako samotný kvások: cca 8-10 hodín.
  9. Kváskový chlebík vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút na 220 stupňoch. Alebo na 250 stupňoch prvých 15 minút, potom znížime teplotu na 200-220 stupňov v závislosti od druhu rúry.

Poznámky, postrehy, rady:

  • Na výrobu vlastného chlebíka môžte použiť rôzne druhy múky – od klasickej bielej, cez chlebovú až po rôzne druhy celozrnnej múky (odporúčam kombináciu bielej hladkej špaldovej alebo hladkej pšeničnej s ražnou).
  • Do chlebíka pokojne pridajte čerstvo popučené ľanové semiačka, slnečnicu, chia semiačka, orechy, ovsené vločky, atď.
  • Moje najvydarenejšie chlebíky boli s cibuľkou popraženou na masti či s medvedím cesnakom.
  • V recepte, ktorý sa mi ako prvý dostal do rúk, sa na prípravu chlebíka využíval kvások, ktorý prechádzal dvoma fázami kvasenia. Po prvom kvasení sa celý postup zopakoval a z riedkej kašovitej hmoty sa oddelila časť hmoty na budúcu prípravu. Ja som prešla z tekutej formy kvásku na omrvincovú 🙂 a kvasenie som skrátila o jednu celú fázu
  • Kedysi sa kváskový chlebík zarábal zo zvyšku cesta alebo z kúskov starého pečiva. Znova sa vraciame k tomuto pôvodnému pečivu, a to najmä kvôli jeho dlhšej trvácnosti, nezameniteľnej chuti, ale aj lepšiemu účinku na trávenie.
  • Kvások mi v chladničke prežíva aj 14 dní, len som si nie istá, či sa nejedná iba o náhodu?
  • Chlebík miesim dovtedy, kým nie je polo-vláčny. Klasické kysnuté cesto som zvykla do sýtosti „nakŕmiť“ múkou. Kváskový chlebík sýtim menším množstvom múky, možno aj preto, aby mi v mise ostalo dosť cesta pre budúce pečenie.
  • Keďže si kvások oddeľujem z časti zarobeného cesta, v prípade, že do chlebíka zapracujete semiačka, oriešky či iné fajnoty, oddeľte si ho ešte pred záverečným pridávaním pochutín.

Na záver by som rada podotkla, že keďže sa v žiadnom prípade nepovažujem za kváskového odborníka, s radosťou uvítam všetky rady a vzácne skúsenosti, o ktoré sa čitatelia budú chcieť s nami podeliť 🙂 .

Ďakujem a prajem dobrú chuť.

Foto: Slávka Pajunková

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre