nedeľa , 2 októbra 2022
Home / Recepty / Dezerty a koláče / Kváskový závin

Kváskový závin

Kvások sa používa ako náhrada klasického droždia na kysnutie. 

Na prípravu cesta potrebujeme:

žitný kvások (cca 200 g zarobené aj s vodou)

150 g masla

4 dcl smotany na varenie

400 g hladkej múky

1 kopcovitá lyžica práškového cukru

1 čajová lyžička morskej soli

 

Na prípravu plnky potrebujeme:

100 g mletých orechov

100 g mletého maku

200 g práškového cukru

150 g masla

javorový sirup

Postup:

  1. Najskôr si oddelíme časť kvásku, ktorý skladujeme v chladničke. Kvások vložíme do misky určenej na miesenie cesta.
  2. Na šporáku si rozpustíme maslo. Keď je maslo v tekutom stave, prilejeme k nemu smotanu.
  3. Múku, cukor, teplé maslo so smotanou pridáme do misky s kváskom. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 2-3 hodiny kysnúť (kvasiť?).
  4. Pridáme soľ a cesto opäť kvalitne premiešame –  môžme sledovať, ako sa masa krásne oddeľuje od stien misky, cesto  je veľmi hebké. Znová necháme stáť (2-3 hodiny).Cesto
  5. Cesto rozdelíme na polovičku a vyvaľkáme. Jeden plát posypeme orechmi, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom, a polejeme rozpusteným maslom a javorovým sirupom.
  6. To isté opakujeme s druhou polovičkou cesta, na ktorú nasypeme makovú plnku.
  7. Rúru mierne predhrejeme, vložíme do nej záviny a pečieme ich na 180 ˚C okolo 50 – 60 minút.

Poznámky, postrehy, rady:

  • kvások, ktorý sa použije na koláč, môže kvasiť klasickým spôsobom s pridaním ražnej múky a vody. Po 8-10 hodinách sa proces opakuje, po uplynutí tejto doby časť kvásku putuje do chladničky na ďalšie použitie;
  • v tomto recepte som využila kvások bez procesu jeho oživenia z dôvodu, že v chladničke som mala odložené väčšie množstvo kvásku;
  • na platničku, na ktorej som roztopila maslo, som položila vrchnák zo zapekacej sklenenej nádoby, a naň misku s cestom, aby nádoba bola v teple; Kysnutie
  • proces kvasenia – kysnutia by mal byť minimálne okolo 6 hodín, ale závisí od kvásku;
  • kvások má oproti kvasniciam lepšie zdravotné ukazovatele;
  • uprednostnite pomalšie pečenie, aby sa závin prepiekol aj zvnútra a zároveň, aby cesto neobschlo;
  • príprava tohto receptu je prototyp, a preto ak máte cenné rady, podeľte sa s nami;
  • povrch závinov môžte pred pečením potrieť vajcom, miesto smotany použiť mlieko a do cesta pridať žĺtok alebo celé vajce. Príprava kysnutých koláčov patrí k tradičným receptúram slovenských žien a na ich prípravu používa každá gazdinka tradičný rodinný recept. Stačí si ho len prispôsobiť na použitie kvásku miesto kvasníc.

Foto: Slávka Pajunková

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Komentáre

komentáre