pondelok , 18 november 2019
Home / Recepty / Chuťovky / Foodblogerka Klaudia: Recepty si píšem väčšinou po tom, ako si ich vymyslím a urobím

Foodblogerka Klaudia: Recepty si píšem väčšinou po tom, ako si ich vymyslím a urobím

Foodblogerstvo zažíva v dnešnej dobe doslova prevrat. Niečo ako módne blogerstvo. 🙂

Jedlo ako umenie

Vďaka mnohým známym sa dostávam k zaujímavým ľuďom, ktorí niečo tvoria, vyrábajú, či len jednoducho žijú inak, ako je bežné. Takto náhodne som sa dostala aj ku Klaudii Rimarčíkovej, ktorá pochádza z Košíc, má 22  rokov, je veselá, priateľská, ale najmä, to, čo robí s jedlom, je umenie, na ktorom si možno oči vyočiť. Na Facebooku funguje pod menom Ooh my food a ja som sa s ňou spojila, aby som sa vlastne niečo dozvedela a najmä, aby som získala nejaký špeciálny recept, nech môžeme tvoriť a aj si pochutiť. 🙂

1.Foodblogering je dnes veľmi populárny a má u nás určite svoje zázemie. Ako si sa k nemu dostala ty a ako dlho bloguješ?
Bola to úplná náhoda. Nikdy som to nesledovala a nezaujímala sa o to. Keď som raz pridala asi pred rokom a pol fotku jedla na Instagram, ľudia ju začali “lajkovať” viac, ako som čakala. Potom som si povedala, že si pozriem blogy zahraničných známych foodblogeriek a napadlo mi, že to začnem skúšať aj ja. Zapáčilo sa mi, aké krásne kreácie dokážu niektorí ľudia s jedlom vytvoriť. Postupom času aj moje príspevky sledovalo a hodnotilo viac a viac ľudí, tak som sa rozhodla, že si z Instagramu urobim aj ja taký môj “jedálenský kútik”. Takže naplno sa tomu venujem asi rok. ?
2. Ako často tvoríš tieto kreácie a kde všade nachádzaš inšpirácie? ? Len pre upresnenie otázky: Ja som si totiž všimla, že každé jedlo hrá farbami a doslova je to umelecký výtvor.
Záleží podľa času a chute ? Keďže ešte študujem, nemám každé ráno čas na vyhratie sa s jedlom a jeho úpravou – poznáte to ranné nestíhanie ?. A som tak trochu perfekcionista, takže nechcem tam pridať niečo, s čím by som sama nebola 100% spokojná. Ale snažím sa aspoň tri až štyri krát do týždňa pridať niečo, čo som sama vytvorila ? Ďakujem krásne za pochvalu, ale stále sa v niečom musím zdokonaľovať ? ?.
Inšpirujem sa najmä ostatnými foodblogermi, alebo mi niečo poradí mamina. Ale poslednú dobu skúšam aj experimentovať sama, keďže som sa zdokonalila trochu v tom, ako kombinovať chute a čo z toho môže vzniknúť.
3. Stalo sa ti už niekedy, keď si pripravovala čokoľvek, že si si to v procese tvorby rozmyslela? Zapisuješ si recepty počas, alebo pred tým, než niečo hodíš na sporák, či do trúby? Vieš, niečo na ten princíp: Hm, tam mali ísť jahody, nevadí, hodím tam mango… ?
? Stalo sa mi to viackrát už ? . Raz som si zvolila nejaké suroviny na domácu zmrzlinu, a keď som to rozmixovala, tak výsledná farba a ani konzistencia neboli veľmi lákavé na fotku, a nevedela som, čo s tým, tak som tam pridala nejaké ďalšie ovocie a skončilo to ako smoothie ? ?
Recepty si píšem väčšinou po tom, ako si recept vymyslím a urobím ? . Niekedy si však spíšem suroviny dopredu, aby som nezabudla, čo vlastne plánujem robiť. ?
4. A máš nejaké obľúbené suroviny, ktoré fakt vždy používaš? Napríklad nejaké ovocie??

Do každého smoothie pridávam banán. Nie, že by to bez neho nešlo, ale jednoducho na mojom Instagrame nenájdete smoothie bez banánu, to už používam ako taký základ. Ale zbožňujem chia semienka, lesné plody či jahody, pretože tie dozdobia hádam každé jedlo od smoothie cez ovsené kaše až po cheesecake.

A ešte milujem javorový sirup!

Prečítajte si aj: Blackk Diamond

5. Najbľúbenejší cheesecake, či smoothie? 🙂

Samozrejme. Na smoothie mám obľúbený recept – mangové smoothie. Recept je taký jednoduchý, že to až nie je recept hádam. Rozmixujem banán, mango, med a ozdobím to čučoriedkami, kockami manga, chia semienkami a kokosom.

Mangové smoothie
Na cheesecake som skúšala viac receptov, ale najviac ma oslovil tento, ktorý som pridala na moju stránku, tento je overený a aj priateľ či rodina si ho veľmi pochvaľovali. ?

Recept na Cheescake od Klaudinky:

Suroviny:
170 g maslových sušienok
70 g masla
500 g mascarpone
3 vajcia
100 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy
1 vanilkový cukor / lyžička vanilkového extraktu ( nemusí byť)
1 lyžička červeného farbiva

Postup :
1.Sušienky si rozmixujeme na jemno v mixéri alebo v sáčku rozdrvíme valčekom. Pridáme roztopené maslo a zmiešame.

2. Sušienkovú zmes nasypeme na dno tortovej formy, ktorú si pred tým vyložíme papierom na pečenie a dlaňami zmes pritlačíme. Môžete si pomôcť lyžičkou alebo pohárom. Na okrajoch trochu zmes dvihneme po bokoch. Pečieme v rúre na 180 stupňoch približne 10 minút.

3.Medzitým si pripravíme krém. Ručne zmiešame mascarpone s cukrom. Potom postupne pridávame vajcia a miešame. Na koniec dochutíme citrónovou šťavou a vanilkou.

4. Keď sa nám sušienková zmes upečie, necháme ju trochu vychladnúť. Krém potom nalejeme na vychladnutý korpus a pečieme v rúre pri 160 stupňoch približne hodinu.

Tip.: pre dobrý výsledok vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplnený s vodou.

5. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť, ideálne celú noc.

Môžete si ho dozdobiť polevou, ovocím, orieškami alebo džemom. Ja som tentokrát zvolila jahody a nastrúhanú tmavú čokoládu.

Klaudinke veľmi ďakujem, želám veľa úspechov a už sa teším, čo sa zasa od nej naučím a vyskúšam! :). Snáď o nej ešte budeme čítať aj u nás, možno aj s ďalšími receptami. 🙂

zdroj: Klaudia Rimarčíková, osobný archív + Facebook (Ooh my food)

To máte tak. Rada píšem, rada premýšľam, rada sa informujem, rada sa zhováram o všetkom možnom… A ešte radšej toto všetko posúvam ďalej. :). A čo je najdôležitejšie pre mňa, napriek tomu, že nie som ešte mamina, chcem ubezpečiť všetky mamičk, ktoré k nám prídu na “návštevu” webu, že sú skvelé a pre svoje deti to najlepšie a že napriek zodpovednosti, ktorá z materstva plynie, netreba zabúdať na humor a nadhľad. Predsa sa jedna matka nescvokne 🙂

Komentáre

komentáre