pondelok , 10 december 2018
Home / Recepty / Domáci kečup na viacero spôsobov

Domáci kečup na viacero spôsobov

Jeseň sa oblieka do svojich farebných šiat, záhrady sú už upratané, takmer vyľudnené, napriek tomu platí, že receptom z čerstvej zeleniny ešte ani zďaleka neodzvonilo.

Tak do práce, milé žienky 😉 .

Na prípravu domáceho kečupu potrebujeme:

3 kg paradajok

3 veľké žlté cibule, 1 veľkú fialovú

celú hlávku cesnaku (5-6 väčších strúčikov)

2 sladké jablká ( jedno väčšie alebo dve menšie, netreba veľa) – môžu byť aj hrušky alebo slivky

½ dcl octu (výber na vás)

1 lyžica sušeného oregana, 1 čaj.lyžička bazalky, 3 ks celej škorice (také polovičné paličky 🙂 ), 1 kávovú lyžičku kurkumy, 6 ks hrebíčkov

2-3 plné lyžice medu

3 lyžice olivového oleja

cukor a soľ podľa potreby

1 káv. lyžička zázvoru alebo čili korenia na pikantné variácie

Postup:

  1. Paradajky umyjeme, nakrájame ledabolo  😉 na väčšie kusy a dáme variť do hrnca na približne 20 minút. Keď sú paradajky rozvarené (pustia šťavu), precedíme ich cez sitko do misky a vlejeme späť do hrnca. Na prípravu kečupu som použila 5 l hrniec – paradajky siahali tak do trištvrte jeho obsahu.
  2. Pokračujeme ďalej vo varení paradajkovej šťavy, do ktorej pridáme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu, ovocie, koreniny, olej a ostatné pochutiny. Celú zmes varíme ešte aspoň hodinu.
  3. Ako náhle je paradajková šťava rozvarená, mäkká, odstavíme ju z platničky a ponorným mixérom rozmixujeme. Skôr než sa pustíme do mixovania, vyberieme hrebíčky a škoricu.
  4. Rozmixovanú zmes dáme späť na platničku, znova privedieme do varu a redukujeme na vami požadovanú hustotu.
  5. Plníme do čistých kečupových fliaš. Ak plníme za horúca, už nesterilizujeme. Veľa domácich majsteriek odporúča dvojitú sterilizáciu – istota je istota.

Poznámky, postrehy, rady, chyby:

  • Ak máte pocit, že som s týmto receptom prišla neskoro, nie je to celkom tak. V našej rodine patria paradajky medzi druh zeleniny (som za to, že je to zelenina, nie ovocie), ktoré opúšťajú záhradu ako posledné, presnejšie skleník. Keď začnú udierať mrazy alebo dlhodobejšie nulové teploty, oberieme všetky paradajky, aj tie zelené, a naplníme nimi sklenené fľaše. Tie putujú na okno, kde pomaly pekne dozrievajú.
  • Na kečup sú najvhodnejšie sladké zrelé paradajky. Tento rok sme mali obrovskú úrodu prepelených divých paradajok ( rozmermi o trochu väčšie ako cherry paradajky) – do hrnca som ich hodila celé a za pár minút ich podrvila pučiakom na zemiaky.
  • Kedysi som do kečupu pridávala rôzne druhy koreňovej zeleniny, cviklu, atď.- s týmto receptom som nebola spokojná.
  • Ako kečup dochutiť? Ak mám byť úprimná, recept je zostavený „od oka“. 5 litrový hrniec som naplnila do trištvrte svojho obsahu nakrájanými paradajkami, samotné dochucovanie je výsostne individuálna záležitosť 🙄 . V receptoch sa často odporúča aj lyžička sladkej červenej papriky či bobkový list.
  • Mám rada pikantné verzie. Odporúčam, aby ste si pripravili univerzálnu várku a pred plnením posledných flaštišiek pridali štipku čili či zázvoru…
  • Tento rok som kečup plnila do roztomilých flaštičiek z detských džúsov.
  • Do sirupov aj lekvárov často pridávam med. Cukrom už len dosládzam. Platí pravidlo, čím viac octu, tým viac cukru. Keď je konečný produkt veľmi sladký, naozaj konkuruje tomu, ktorý si zadovážite z pultov predajní.
  • Cesnak: polovicu cesnaku nakrájam na hrubé kúsky a dám rozvariť. Pár strúčikov popučím a pridám až po rozmixovaní.
  • Do budúcna mám v pláne menšiu zmenu v postupe: kým sa budú paradajky variť do mäkka, v druhom hrnci si pomaly na oleji opečiem cibuľu do sklovita, týmto spôsobom by sa z cibule malo vytiahnuť ešte viac prírodného cukru. Ale dobrovoľne priznávam, že tento pokus mám ešte len vo výhľade.

foto: Pixabay/súkromný archív Slávka Pajunková

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre