streda , 21 november 2018
Home / Zdravie / Alternatívna medicína / BJBŠ: Bleskový jarný bylinkový špeciál

BJBŠ: Bleskový jarný bylinkový špeciál

Všade okolo nás rastú bylinky, ktoré v sebe nesú povesťami opradenú, ústne prenesenú  správu, ktorá pochádza od našich starých mám. Vedie nás cestou k lepšiemu zdraviu, či dokonca uzdraveniu… Ak sa nám nedarí umne prenikať do tajov prírody, celkom postačí, keď sa aspoň na chvíľu zastavíme a pohľadom pokocháme nad krásami rozkvitnutých lúk a záhrad. Nálada sa dvíha, chuť do života stúpa, a to sme k bylinkám ešte ani neprivoňali. 🙂

Po jednej rýchlej obhliadke dvora a k nemu prislúchajúcej záhrady sa mi podarilo nazbierať takéto poklady:

Púpava lekárska (Taraxacum officinale)

Spolu s podbeľom sa radí medzi poslov jari. Púpava lekárska má ešte jednu prezývku: Tiež sa jej hovorí kráľovná liečiviek, čo podčiarkuje obrovská húževnatosť, ktorou rastlina dvíha predmety prekážajúce jej v raste. Určite ste aj vy na vlastné oči videli, ako ju od úmyslu vyrásť neodradil ani asfalt. Napriek tomu, že okolie púta neprehliadnuteľnými žltými súkvetiami, na liečivé účely sa používajú predovšetkým listy a koreň púpavy.

Púpava lekárska pôsobí regeneračne na pečeň a obličky, zlepšuje trávenia a vylučovanie žlče. Má purgatívny (prečisťovací) a odvodňovací účinok. Používa sa pri jarných detoxikačných kúrach.

Púpava lekárska nás svojou silou a liečivým účinkom sprevádza od jari až do jesene. Z mladých listov sa pripravujú šaláty či známe púpavové pesto. Celosezónne sa listami môžu dochucovať šaláty. Pražením očisteným jesenných koreňov, ktoré sú v tomto období hrubšie, masívnejšie, sa získava náhrada kávy. Korene sa doporučujú aj vo varenom stave ako zelenina – opäť na jeseň, keď obsahujú vyššie množstvo inulínu (vhodné pre diabetikov).

Púpava lekárska je významný liečivá bylinka, ale aj pochutina s veľkým zdrojom vitamínov a minerálnych látok.

Vráťme sa však späť k jasno žltým kvetom púpavy lekárskej, z ktorých si na jar môžme uvariť zlatistý púpavový med. Na jeho prípravu potrebujeme: cca 300 súkvetí púpavy (hlavičiek), 1 l vody, 1 kg cukru, 1 väčší citrón.

Postup: Hlavičky zalejeme vodou a pridáme na kolieska nakrájaný citrón. Zmes privedieme do varu, odstavíme a necháme 24 hodín stáť. Celý obsah precedíme (cez gázu), vytlačíme šťavu, pridáme cukor a na miernom ohni povaríme približne 1,5 – 2 hodiny. Dĺžka varenia závisí od toho, akú hustotu medo-sirupu chceme dosiahnuť.

Sedmokráska obyčajná (Bellis perenis)

Bellis perenis je bylinka, ktorá sa kedysi považovala za všeliek alebo detský liek. Sušené kvety a listy rastliny sa pridávali do každého detského čaju, aby aj tých najslabších jedincov postavili na nohy. Jej tvrdohlavosť a húževnatosť sa dá pozorovať aj na spôsobe, akým znova a znova pokrýva stanovištia, z ktorých ju človek neustále “vyhadzuje”.

Sedmokráska obyčajná je ďalšia z byliniek, ktorá patrí do skupiny poslov jari. Jej hlavný liečivý osoh spočíva v pôsobení z vnútra v boji proti kašľu (rozpúšťa hlieny) a v boji z vonka proti kožným neduhom. Pričom jeden účinok sa pohodlne prepletá s druhým, keďže sedmokráska pôsobí protizápalovo, podporuje látkovú premenu, tým pádom vplýva aj na detoxikácii a vyplavovanie škodlivých látok z tela. Zber tejto bylinky je možný od skorej jari do neskorej jesene.

Sedmokráska obyčajná alebo Bellis perenis je malá, za to veľká bylinka. Bellis perenis je veľkým liekom, ktorý sa využíva aj v homeopatii.

Sedmokráska obyčajná sa používa predovšetkým na prípravu čajov na vnútorné použitie a na prípravu výluhov (čaj) zložených z  bylinkových zmesí, ktoré sa aplikujú ako oplachy, obklady či detské kúpele. Pripravujú sa z nej pleťové masky, sirupy aj med (vrstvy rastliny sa prekrývajú vrstvou riedkeho medu). Má bohaté využitie v kuchyni. Kedysi si zo sedmokrásky a iných bylín varili ľudia polievku, aby po ťažkej zime načerpali potrebné sily. Kvety sedmokrásky sú jedlé a čo je dôležitejšie, veľmi zdravé: obsahujú vysoký podiel vitamínu C a minerálne látky, ako draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo.

V našej rodine sa sedmokráska pridáva do zmesi bylín proti kašľu, ktorá je zložená, samozrejme, zo sedmokrásky, z kvetov fialky voňavej a prvosienky jarnej. Tento rok som sedmokrásku obyčajnú použila aj pri príprave skorocelového sirupu proti kašľu.

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata)

Skorocel kopijovitý nie je ťažké nájsť a už vôbec nie nazbierať. Je to odolná bylinka, ktorá rastie všade a ktorá sa nepodáva tlaku topánok či kopýt  – ako sa o nej kedysi hovorilo, keď ešte prašné cesty, lúky a kopce brázdily kone podkuté podkovami. Používanie skorocelu siaha do doby kamennej, Asýrčania ho prikladali na opuchy a v stredoveku sa skorocelom kopijovitým liečil zápal ústnej dutiny, zápal očí či zastavovalo krvácanie. Pre nedostatok antibiotík sa počas 2. svet. vojny používal na hojenie rán vo veľkom.

Skorocel kopijovitý je rastlina, ktorá slúži ako obväz a dezinfekcia v jednom!

Na liečivé účely sa pôvodne využívala elá rastlina, dokonca aj kvety so semenami. V súčasnosti sa zbierajú listy, ktoré vyrastajú tesne nad zemou v ružici.

Tak ako prvosienka obyčajná aj skorocel je veľký bojovník proti kašľu. Šťava z listov tíši bolesť, čistí rany a urýchľuje hojenie. Listy skorocelu majú vysoký obsah slizov, preto sa sušia jednotlivo, v dostatočnej vzdialenosti od seba, inak by podľahli plesniam. Na liečivé účely sa uprednostňujú prípravky, vyrobené z čerstvých listov v podobe tinktúr či sirupov. Postup na prípravu skorocelového sirupu je ten istý, ako na výrobu sirupu zo smrekovcových výhonkov:

Nazbierame si dostatočné množstvo zdravých podlhovastých listov. Zber je najlepšie uskutočniť po daždi, keď tráva obschla. Listy nakrájame na drobno a do čistej sklenej fľaše prekladáme po vrstvách s cukrom (vrstvy majú cca 1 cm).

Postup opakujeme, kým fľaša nie je plná. Potom fľašu uzavrieme a položíme na slnečné miesto. Už za jednu noc sa pohnú ľady  🙂 a vrstvy uľahnú, preto môžme pokračovať a pridávať ďalšie poschodie skorocelu a cukru.

Tento rok som experimentovala a 2-3 vrstvy skorocelu kopijovitého nahradila kvetmi prvosienky obyčajnej. Skorocel je účinný proti silnému, dráždivému, agresívnemu kašľu. Prvosienka rozpúšťa hlien a je zdrojom mnohých výživných látok. Sirup stojí na slnku a teplom mieste niekoľko týždňov, potom sa zmes precedí cez gázu. Sirup sa odporúča krátko zahriať na 70 stupňov a preliať do tmavej nádoby. Skladujeme na tmavom mieste. Sirup sa užíva proti kašľu po malých lyžičkách, najlepšie počas celého dňa.

Príprava domácich liečiv je pracná a dosť možné, že nie najefektívnejšia forma liečenia. Na druhej strane stojí podstatný a veľmi príjemný dotyk prírody a pocit, že svoje zdravie držíme vo svojich rukách, minimálne aspoň za malíčky 🙂 ….., “pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže!”

zdroj: Ursel Buhringová: Všetko o liečivých rastlinách; Maria Trebenová: Zdravie z Božej lekárne; Dr. Johannes Gottfried Mayer, Dr.med.Bernhard Uehleke, Kiliam Saum – Tajomstvá kláštornej medicíny

foto: súkromný archív Slavomíra Pajunková

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre