utorok , 14 august 2018
Home / Recepty / Dezerty a koláče / Mrkový koláč s označením „slávnostný“

Mrkový koláč s označením „slávnostný“

Recept na mrkvový koláč, ktorý vám prinášame po sviatkoch, je veľmi jednoduchý, tak povediac z ľudu.

Prívlastok slávnostný si však určite zaslúži, stačí len použiť kúsok fantázie. Ak nie pri jeho výrobe, tak aspoň pri jeho konzumácii 😉 .

Na slávnostný mrkvový koláč potrebujeme:

Cesto:

5 vajec

1 hrnček trstinového cukru

3 polievkové lyžice javorového sirupu

2 hrnčeky polohrubej múky

½ hrnčeka špaldovej múky (hladkej)

½ hrnčeka oleja

cca 4 ks veľkej mrkvy alebo 3 – 4 hrnčeky postrúhanej mrkvy

1 polievkovú lyžicu postrúhanej citrónovej kôry

1 čajovú lyžičku škorice, štipku muškátového orieška

1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny

1 prášok do pečiva

Polevu:

pikantný lekvár

javorový sirup

mandle

Postup:

  1. Vajíčka s cukrom vymiešame vo väčšej miske do poctivej peny, nepodvádzame 😈 .
  2. Do zmesi primiešame olej, ktorý pridáme po častiach.
  3.  Pridáme múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Múku sa vždy odporúča preosiať a dobre pomiešať so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
  4. Na záver príprav vsypeme do cesta mrkvu, ktorú sme postrúhali na hrubom strúhadle (ako na syr), citrónovú kôru, škoricu a muškátový oriešok. Pridáme javorový sirup.
  5. Cesto je husté a miešame ho už len zľahka vareškou, bez mixéra. Cesto vylejeme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.
  6. Mrkvový koláč pečieme na 180 º C približne 45 minút.
  7. Na ešte teplý koláč natrieme lekvár alebo lekvár zmiešaný s javorovým sirupom. Posypeme orechmi.

Poznámky, postrehy, rady a pridávam ďalší atribút – chyby:

  • Koláčik je úžasne jemný a dlho vydrží šťavnatý. Údajne 4-5 dní bez očividnej zmeny 🙂 . My sme sa k previerke trvanlivosti bohužiaľ nedostali. Vždy sme ho zjedli a rozdali na posedenie.
  • Okrem lekváru sa na koláč môže natrieť čokoládová poleva alebo pochúťková smotana zmiešaná so šľahačkou, či mascarpone. Tieto variácie volím predovšetkým na leto. Dodávajú koláču osviežujúcu príchuť, akoby ľadovú.
  • Pre tento konkrétny prípad som volila šípkový lekvár a na záver som koláč posypala orechmi. Naše deti orechy rady nemajú, preto som mandle použila len na časť koláča. V strede plechu som vytvorila orechové srdiečko z posekaných mandlí a mandľových lupienkov.
  • Koláč je vhodný na stredne veľký plech, aby bol pekne vysoký.
  • Tento recept sa môže použiť aj do tortovej formy. Cesto si rozdelíme na polovičku. Upečieme dva korpusy, ktoré ponecháme v celku, alebo ich rozrežeme na polovičky, čím  vzniknú 4 tenšie korpusy.
  • Pôvodný recept bol šitý na 4 vajíčka. Bol ideálny na tortovú formu, ale nie na väčší plech. Preto som recept upravila do nasledovnej verzie s 5 vajcami a trošku ho pozmenila. Niekde ubrala, inde pridala.
  • Na záver to najdôležitejšie: koláč považujem za veľmi dobrú náhradu za kúpne sladkosti, keďže  …. okrem iného, pomer cukru a mrkvy je 1:3 v prospech mrkvičky, ktorá je zdrojom betakaroténu, čiže provitamínu A, ktorý telo spracováva efektívnejšie v tepelne upravenej podobe.

Dobrú chuť vám prajeme.

foto: Slávka Pajunková

zdroj: Facebook

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre