utorok , 25 september 2018
Home / Recepty / Chutné obedy / Fazuľový guláš, ktorého chuť vás dostane!!!

Fazuľový guláš, ktorého chuť vás dostane!!!

Recept na fazuľový guľáš, ktorý je vhodný na zimné aj letné obdobie a ku ktorému sa dajú servírovať rôzne prílohy, vás posadí na zadok! Nie, nebojte sa, nie na záchod, ale na kuchynskú stoličku … 🙂

Na fazuľový guláš potrebujeme:

2 veľké cibule

3 stredne veľké mrkvy

1,5 hrnčeka fazule

2 lyžice bravčovej masti (olivový olej)

2 lyžice paradajkového pretlaku alebo 1 dcl pomodoro

1 čajovú lyžičku majoránky

2-3 bobkové listy

½ kávovej lyžičky kurkumy alebo 1 menšiu káv. lyžičku kari korenia (čo znamená viac kari ako kurkumy)

1 kávovú lyžičku škorice

soľ – podľa chuti

vetvičku saturejky záhradnej- podľa dostupnosti, nie je nevyhnutná

Postup:

  1. Minimálne 8 hodín pred prípravou jedla namočíme fazuľu do vody. Po uplynutí potrebného času vodu zlejeme.
  2. Cibuľu pokrájame na kocky a pražíme na masti (olivovom oleji) do sklovita. Tak ako pri klasickom guľáši cibuľku pražíme na miernom ohni zhruba pol hodiny, prípadne dlhšie v závislosti od množstva pripravovaných porcií. Dbáme na dostatok masti, aby sa cibuľka nepripiekla.
  3. Do opečenej cibuľky pridáme na koliečka nakrájanú mrkvu, fazuľu, koreniny, soľ, podlejeme vodou a dusíme. Keď je fazuľka mäkká, pridáme paradajkový pretlak, v prípade potreby doplníme vodu a varíme ešte 10-15 minút.
  4. Ako prílohu ku fazuľovému guľášu podávame ryžu, chlieb, pečené, varené zemiaky, kašu z kvaky…

Poznámky, postrehy, rady:

  • Na guláš použijeme fazuľku s menšími plodmi- maloplodú.
  • Fazuľový guláš sa dá pripraviť ako vegetariánsko- vegánska verzia: miesto bravčovej masti použite olivový olej, ostatné suroviny ostávajú.
  • Mäsko-milujúci si recept ozvláštnia pridaním opečenej klobásky alebo slaninky. Napriek posledne zmienenej rade, odporúčam vyskúšať verziu bez mäsa, v ktorej sa mieša chuť byliniek so sladkasto-pikantnými koreninami.
  • Fazuľový guláš väčšinou varím v kuchte (tlakovom hrnci). Týmto spôsobom prípravy šetrím čas, ale predovšetkým vzácne energie. Postup prebieha nasledovne: fazuľu namočím do vody ako v pôvodnom recepte, rozdiel spočíva len v tom, že fazuľka sa vo vode nemusí močiť tak dlho. V otvorenom tlakovom hrnci opečiem cibuľu, pridám fazuľu, mrkvu a všetko spolu pár minút podusím. Potom pridám koreniny, soľ a celú zmes podlejem vodou. Hrniec prikryjem pokrievkou a zatlakujem. Obsah hrnca privediem do varu, vzápätí teplotu platničky znížim na polovicu a varím ďalších 20-30 minút. Vypnem platničku a obsah hrnca nechám dôjsť na teple. Po hodine, keď už nehrozí riziko oparenia, pokrievku otvorím a ochutnám….., výsledok je božský a vždy ma posadí na zadné partie 😉 .
  • Ak varíte len pre dospelých, pridajte štipku čili alebo červenej pálivej papriky… 😈 , ale s mierou.
  • Výživové hodnoty fazuľového gulášu: fazuľka je zdroj bielkovín, mrkva bohatá zásobáreň beta-karoténu, ktorý je pre naše telo prijateľnejší z potravín vo varenom stave. Kurkuma a saturejka, okrem množstva unikátnych liečivých účinkov, pomáha pri trávení a pôsobí proti nafukovaniu. Škorica pomáha regulovať hladinu cukru v krvi…, okrem iného. Malé upozornenie: saturejka záhradná sa považuje za afrodiziakum, pri jej dávkovaní postupujeme opatrne so zreteľom na to, aký výsledok chceme týmto výborným jedlom docieliť 😳 !!!

Foto: Slávka Pajunková

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Rodičia mi dali život a naučili ma ho milovať. Mojim deťom som dala život ja a oni ma naučili milovať samu seba… A tak mám rada rodinu, deti a ľudí okolo seba, ktorí sú mojim najväčším koníčkom.

Komentáre

komentáre